Қазақ халқы асты жоғары бағалап, қадірлей білген. Сондықтан қазақтар адам қажеттіліктерінің ішінде тағамды жоғары қойған. «Астан үлкен емессің», «Ерді қорласаң састырар, асты қорласаң құстырар» деген секілді ескертпе сөздер, мақал- мәтелдер осының дәлелі. Қай заманда, қалай айтылғанына қарамастан, халық асты құрметтеудің жолын, оны әзірлеудің көзін, ретін таба білген.
Ұннан жасалған тағамдар: Бауырсақ, Таба, Салма, Май шелпек, Қаттама
Дақылдардан жасалатын тағамдар: Талқан, Бидай көже, Тары, Жент, Майсөк, Бидай қуыру, Бөкпе
Сүт тағамдары: Айран, Қатық, Қойыртпақ, Шалап, Қымыз, Балқаймақ, Кілегей, Қаймақ, Құрт, Сүзбе, Уыз, Ірімшік, Сары май, Іркіт
Ет тағамдары: Қазақша ет, Қазы, Қарта, Жал, Жая, Шұжық, Сірне, Құйрық-бауыр, Қуырдақ және т.б.